Sabtu, 3 September 2011

JALAN MENUJU KEBAHAGIAAN

Pasti ramai mengenali satu golongan yang menziarahi rumah ke rumah umat islam di seluruh dunia atas niat dakwah ilallah,ikhlas semata2 kerana ALLAH. Tetapi berapa ramaikah yang benar2 membuka ruang kepada mereka ini, bukankah mereka satu2nya golongan yang hak membuat satu usaha agama seperti cara para nabi an para sahabat tetapi alangkah seihnya masyarakt kita yang memandang rendah,memperlekeh mereka ini sehingga aa yang sanggup menghalau. Begitu juga dengan saya sebelum dipilih ALLAH utk membuat usaha suci ini, dahulu saya juga antara manusia yang suka bedebat dengan jemaah tabligh ini, tetapi tiadalah sampai menolak dan menghalau mereka,huhhuhu. Alhamdulillah setelah saya keluar 3, hari,40hari, dan mengikuti program mereka,datangnya kefahaman agama dlm hidup saya, saya merasai satu ketenangan ,lapang dan bahagia.Terasa setiap hari2 yg dilalui tanpa rasa gusar kerana dlm usaha ini di semai segalanya kerana ALLAH dan ALLAH shj yg MAHA BERKUASA dengan menafikan segala makhluk tetapi masyrakat memandang hina mereka ini mengatakan mereka meninggalkan dunia,itu fitnah yang besar,tidak sama sekali cuma mereka ini menafikan makhluk dan dunia,bahawa dunia sekadar keperluan dan tiada yang berkuasa melainkan ALLAH. Kesimpulannya,usahlah kita bicara sesuatu tanpa kita sendri terjun ke dalamnya, dan jika tuan2 mahu mengikuti jemaah ini, buangkanlah segala prasangka buruk dihati dan ikutilah kerana ALLAH kerana saya akui ada segelintir jemaahpun berakhlak kurang baik tetapi itu adat dan lumrah manusia yg tidak sempurna tetapi adakah kerana segelintir jemaah yang bereperangai kurang menyenangkan , jalan yang hak ini kita musuhi juga,itu satu yang tidak adil dan amat merugikan cthnya kita sedia tahu islam itu agama yang hak,itupun sebab kita dilahirkan islam tanpa bersusah payah berkorban utk mndptkannya tetapi kerana segelintir umat yang berakhlak buruk tidak seperti yang diajar islam,masyarakat luar telah memandang islam suatu agama yg teruk,inilah terjadi dlm jemaah tabligh juga.

         Pernahkah anda mengikuti jemaah tabligh keluar berdahwah 3 hari, seminggu, 40 hari ataupun 4 bulan? sekiranya pernah pasti ahli jemaah menganggap anda sebagai antara manusia bertuah kerana memperuntukan sebahagian daripada usia kepada agama, sedangkan masa sekarang ramai manusia berebut2 untuk mendapat habuan keduniaan. Kerana terlalu memikirkan keduniaan sehingga tidak masa untuk memikirkan agama. Untuk sembahyang jemaah di surau berdekatan pun susah, inikan pula sanggup berjauhan dengan anak isteri semata-mata melakukan kerja agama.Aa diantara masyarakat yang kurang faham mengatakan jemaah meninggalkan keluarga sehelai sepinggang, ini adalah satu fitnah juga ,sebenarnya sebelum keluar setiap ahli jemaah akan diperiksa oleh syura iaitu barisan kepimpinan utk memastikan mereka keluarda dengan keperluan yang mencukupi dan keperluan keluarga dirumah pun mencukupi, semasa mereka keluar pula,ahli2 kelurga mereka akan diziarhi oleh jemaah lain dan bertanya hal ehwal, dan jemaah ini akan bertanggungjawap keperluan rumah keluaraga jemaah yang keluar ini. Jika ada berita mengatakan ada jemaah keluar tanpa memberitahu keluarga dan meninggalka mereka sehelai sepinggang,ini sebenrnya mereka yang melanggar tertib tetapi kerana nial setitik rosak susu sebelanga.

           Ahli jemaah tabligh amat berkeyakinan bahawa cara dakwah mereka menepati cara yang dibuat oleh Rasulullah SAW. Cara yang dibuat selain cara sedemikian adalah sukar untuk berjaya. Ada yang kata melalui internetkan mudah,adakah semua rumah mempunya internet terutama golongan miskin ? aakata melalui nasyid, ini juga tidak sesuai dan tidak sunnah kerana ia hanya populariti,hiburan tetap hiburan yang boleh melalaikan dan adakah semua mahu mendengar nasyid an berbagai2 pendekatan yang dicipta bertujuan dakwah tetapi cara tetap salah seperti kita berniat utk bersedekah tetapi dengan cara mencuri.Jadi kita mempunyai akal,renungkanlah dan fikirkanlah sebelum terlewat. Buatapa ada ilmu jika kefahaman kepada ilmu tersebut tiada.

          Perkara yang paling penting dalam berdakwah mengikut cara tabligh ialah keihklasan pada diri setiap jemaah. Kesabaran juga perlulah kuat dalam diri. Ini kerana bukan sedikit kata-kata daripada orang Islam sendiri yang seolah-olah memperlekehkan kerja-kerja dakwah mereka. Setiap kata-kata yang kadang kala pedas diterima dengan hati yang tenang dan bersangka baik.
Jemaah Tabligh berpendapat gerakan dakwah perlu keluar dari rumah untuk menyampaikan ajaran agama. Semua umat Islam apabila ditemui akan diberi peringatan tentang ajaran agama. Ini kerana manusia sering lupa dan hanyut dengan keindahan serta tipu daya dunia yang sementara ini. Inilah cara yang dibuat oleh nabi SAW dan para sahabat RA. Mereka saling memberi peringatan sesama islam dan dalam masa yang sama memberi semangat dan motivasi supaya tidak patah semangat dalam mengamalkan syariat.
Seperkara yang lebih penting ialah cara melakukan dakwah.  Mereka mendakwa cara berdakwah dengan cara berceramah di masjid, surau dan madrasah kurang memberi kesan kepada masyarakat Islam. Salah satu pendekatan dakwah yang paling penting yang amat kurang dilakukan oleh umat Islam hari ni ialah dengan cara keluar berjumpa dengan saudara seIslam. Apabila berjumpa, maka mereka akan saling mengingati pesanan Nabi SAW dan ajaran agama Islam. Golongan yang diziarahi itu bukan hanya golongan tertentu sahaja, sebaliknya semua lapisan masyarakat tanpa mengira status kedudukan.
Dengan cara ini semua golongan akan dapat dijumpai, seterusnya berpeluang untuk bercakap hal-hal keagamaan. Orang-orang yang selalu lepak di kedai kopi yang amat jarang dan liat untuk mengunjungi masjid akan dijumpai dengan cara ini. Anak-anak muda yang biasa duduk di pinggir dengan motosikal sambil mengusik gadis akan ditemui, seterusnya akan ditegur dan disampaikan pesanan agama. Perkara sama ada dia menerima nasihat atau tidak adalah perkara kedua. Ini kerana yang memberi hidayah bukan ditangan manusia. Yang paling penting penyampaian dakwah  sudah dilaksanakan.
Ini berbeza sekiranya penyampaian nasihat agama hanya dilakukan di masjid, surau ataupun madrasah. Golongan pemuda nakal, golongan yang liat untuk berjamaah di masjid dan orang islam yang tidak bersembahyang tidak akan dapat mendengar nasihat agama ini. Keadaan ini seolah-olah akan terus membiarkan mereka dengan dunia mereka tanpa dinasihati oleh orang yang memehami agama. Ini akan merugikan ummat Islam keseluruhannya.
Niat adalah perkara yang penting. Mereka sentiasa mengambil berat berkaitan niat. Niat keluar tabligh adalah kerana melakukan urusa agama, menyiarkan sunnah nabi yang semakin dilupakan dan menyampaikan ajaran Islam dengan ikhlas, tanpa mengharapkan balasan apa-apa, melainkan keredhaan Allah Taala. Sekiranya tidak diniatkan betul-betul, maka perbuatan mereka adalah sama seperti melancong. Ini kerana golongan tabligh akan berjalan ke mana sahaja ada kumpulan manusia. Setiap negara di dunia semua sudah dimasuki oleh jemaah tabligh. Walau sesulit manapun cara untuk memasuki sesuatu tempat, mereka tetap akan mencari jalan untuk sampai ke sana.
Sebenarnya jika diperhatikan pada Ayat Al-Qur'an dan Hadith Nabi SAW, akan didapati betapa banyak ayat dan nas yang memberi galakan dan pujian kepada cara dakwah melalui kaedah jemaah tabligh. Dalam Surah Al-Asr dikatakan bahawa mereka mereka yang sentiasa saling memberi peringatan agama agalah orang yang beruntung dan tidak rugi. Dikatakan lagi dalam suatu Hadith Nabi SAW bahawa apabila dua orang lelaki berjumpa kerana Allah, bercakap dan memperkatakan tentang agama dan kebesaran Allah, dan berpisah kerana Allah, maka Allah akan memberkati hidupnya.
Seorang orang aktif dengan kumpulan tabligh menegaskan bahawa kumpulan tabligh sekarang amat aktif memasuki negara China, Jepun, Taiwan, Hong Kong, Korea Selatan dan Korea Utara. Penerimaan masyarakat bermata sepet tersebut terhadap Islam amat menggalakkan. Rupa-rupanya ramai daripada mereka yang masih belum mendengar dan melihat dengan sendiri seruan dakwah Islam. 
Negara Korea Utara yang berfahaman komunis walaupun sekarang berdepan dengan sekatan antarabangsa kerana isu nuklear, tetapi jemaah tabligh tetap tidak berputus asa untuk masuk ke sana. Negara itu dapat dimasuki dengan jalan darat melalui negara China. Saudara-saudara seIslam dari yang berbangsa Korea dan China dengan senang hati mempermudahkan kemasukan jemaah tabligh ini. Inilah semangat persaudaraan Islam yang amat tinggi nilainya. Jemaah Tabligh amat menyakini bahawa sekiranya sesuatu amalan dibuat dengan ikhlas, maka Allah akan mempermudahkan urusannya dan meneguhkan pendiriannya serta memantapkan semangatnya.
Jemaah tabligh tidak akan menghebahkan kegiatannya. Mereka tidak mahu amalan mereka menjadi riya'. Bagi Mereka, biarlah Allah Taala sahaja yang membalasnya. Wang ringgit yang dibelanjakan ketika mereka keluar akan dianggap sebagai infak di jalan Allah tanpa mengharapkan balasannya. Apabila keluar, maka mereka tidak akan menceritakan kerjaya mereka walaupun amat ramai dari mereka yang memiliki kerjaya profesional seperti doktor, jurutera, peguam dan ahli perniagaan yang berjaya.Jadi adakah jalan ini dianggap sesat hanya kerana kiat mendengar hujah2 dr beberapa uztaz yang pastinya mempunyai kesilapan bukannya utk kita terima bulat2 dr hujah2 mereka,lebih2 lagi dikalangan uztaz2 yg tidak berapa suka jemaah ini,lalu mengeluarkan fakta2 n hujah2 yang menyesatkan ummmat.nauzubillah. Inilah jalan yang hak,jalan menuju kebahagaiaan buktinya semua golongan dan lapisan masyarakat dlm jemaah ini,miskin sederhana,kaya,jahil,berpendiikan,yang beragama,awam,ulama,yang sempurna,o.k.u etc semuanya ada dlm jemaah ini.Jadi marilah kita berpipmpin tanagn menuju ke jalan kebahagiaan,jalan telah terbentang cuma kita sahaja yang perlu membuat keputusan samada ingin melangkah atau tidak,Moga2 ALLAH memberi tuan2 kekuatan utk melangkah di jalan ini sebelum ALLAH membuat keputusan menemuiNYA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan