Selasa, 12 Oktober 2010

JANGAN TAKUT GAGAL.

     ''Aku takut gagal'' ayat yg biasa kita dengar, biasalah siapa yg nak gagal dlm hidup, nak gagal dlm peperiksaan, nak gagal dalam ambil ujian memandu, nak gagal dlm percintaan dan sebagainya.
Sedar tak sedar ayat ini telah di tanam jauh dan dalam di lubuk hati kita hingga kita takut utk melangkah, dengan itu akan terpaculla ayat '' cukuplah apa yg aku ada'' dan kita akan terus melihat insan2 lain terus kedepan dan menempa nama, dan yg pasti ayat ini juga kita akan dengar '' rezeki dia,bolehlah,dia tu,dia ni dan mcm2 lagi alasan'' tak kurang dngn alasan '' aku dah usaha dah, aku redha''..ni nada2 biasa yang kita dengar, nada kecewa, nada sedih tetapi jangn silap ini bukan nada pasrah. Memang benar, kita patut bersyukur apa yang ada,tetapi yang silap cara pemikiran tentang erti sebuah kesyukuran atau erti pasrah yg sebenar.
     Tanya sahaja kepada mereka yg telah berjaya berapa banyak kalikah mereka telah gagal brbanding brjaya, pasti kegagalan mereka lbh bnyak helaiannya dlm buku catatan hidup mereka berbanding helaian kejayaan yg bezanya mereka lebih kuat berusaha dan tidak kenal apa itu putus asa.
Adakah ini nasib ? Jika benar adakah kita pernah tanam dalam sanubari kita firman ALLAH '' tidak aku ubah sesuatu bangsa melainka bngsa itu sendiri '' nah...sudah terjawap ALLAH tidak akan memberi atau menentukan nasib seseorg melainkan hasil dari usaha yg dia kerjakan.
     Pasti sebelum kita brjalan kita akan merangkak dahulu,baru berjalan dan baru berlari.yg beza cepat atau lambat brgntung tahap ujian seseorng dan usahanya.Tak salah jika kita memikirkan sesuatu yg negatif yg bakal terjadi utk kita bersedia menghadapinya, tetapi bukan utk mematahkan semangat atau menghentikan langkah kita utk mencapai kejayaan, gagal atau berjaya pasti terjadi tetapi lebih baik gagal setelah berusaha berbanding gagal mencuba, lebih baik berjaya mendapatkan sesuatu hasil usaha kita berbanding hasil insan lain.
     Jika gagal kita fikir kembali kenapa aku gagal, kita lihat balik n teliti setiap langkah kenapa aku gagal lagi, kemudian perbaiki apa yg lemah tetapi jangan henti melangkah kerana sesungguhnya kejayaan makin menghampiri kita. Kejayaan bukanlah kemanisan dalam kehidipan tetapi kegagalan krn dngn kegagalan mampu mendidik kita lbh matang, lbh berpengetahuan, lbh berpengalaman utk kita menongkah arus masa depan. Jadi jangnlah takut gagal kerana gagal adalah satu permainan yg menarik dlm kkehidupan, dlm perjuangan ini,sesungguhnya DIA akan sentiasa disisi kita, DIA maha berkuasa, jngn putu asa krn DIA suka akan hambaNYA yg xkenal putus asa dlm mncari rahmatNYA,dan ketahuilah setiap kesusahan dlm kehidupan yg kita hadapi ada imbuhan disisiNYA..insyaALLAH. Salam perjuangan

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum....
    hebat karangan dan perkongsiannya tuan.....=)InsyaAllah.....

    BalasPadam
  2. wa'alaikummussalam warahmatullah,ALLAH juga maha hebat,moga2 kita boleh berkongsi ilmu yg membawa kita lbh mndekatiNYA...jngn putus asa dr rahmatNYA... =) SALAM PERJUANGAN

    BalasPadam