Isnin, 4 April 2011

ARASY bahagian 1

Tiada yg tahu akan kebesaran arasy melainkan ALLAH.
Fiman ALLAH.. '' ALLAH,tiada tuhan (yg berhak disembah) kecuali IA,Tuhan yg mempunyai arasy yg besar'' (surah an-naml :26)


" Ia, Tuhan (Yg mempunyai) Arasy yg mulia'' ( surah al mukminuun::116)

''...yg mempunyai Arasy lg Maha Mulia'' (surah al-buruj:15)

''Kursi ALLAH meliputi langit dan bumi...." (surah al-baqarah:255)

Abu Zar berkata tentang Arasy , ''Tidaklah kursi terhadap Arasy ,melainkan sebuah besi yg diletakkan dipermukaan padang pasir yg ada dibumi''. maksudnya, kursi yg luasnya seluas langit dan bumi dibandingkan dengan arasy , seperti sebuah besi yg diletakkan di tengah tanah kosong.Disifatkan Arasy dengan keagungan,krn Arasy adlh makhluk yg paling agung diantara makhluk.

BERATNYA ARASY

Imam Muslim meriwayatkan dari juwairiyah binti harith, " ketika rasullullah masuk ke dlm rumah juwairiyah dan saat itu juwairiyah sedang bertasbih menggunakan batu kecil, mulai sembahyang subuh hingga masa sembahyang dhuha.Kemudian beliau berkata kepadanya, ''Sungguh kamu telah mengucapkan empat kalimat, andaikata kamu timbang dengan apa yg kamu katakan, nescaya mereka akan menyamainya, ''subahanallah utk seluruh makhlukNYA,subahanallah utk berat ArasyNYA,utk keridhaan diri NYA, subahanallah utk seluruh kalimatNYA'' dari sini jelas lah bg kita bhw 'Arasy makhluk yg paling berat.

PEMIKUL ARASY

Ghazali dlm bukunya Musyafatul Qulub dr Ibnu Abbas berkata "Manakala ALLAH menciptakan pikulan Arasy, ALLAH berfirman kpd para malaikatNYA, " pikullah Arasy!" Maka mereka tidak mampu memikulnya.Maka ALLAH mnciptakan kekuatan salah seorang mereka seperti kekuatan tujuh lapis langit.Kemudian ALLAH,berfirman kpd mereka " Pikullah ArasyKU!" Tetap mereka tidak mampu memikulnya,Kemudian ALLAH memberikan kepada setiap mereka seperti kekuatan tujuh lapis langit ditambah dengan kekuatan makhluk yg ada dibumi. Lalu ALLAH berfirman lagi "Pikullah ArasyKU!" mereka juga tidak mampu memikulnya. Kemudian mereka berkata " Tiada daya upaya melainkan dr ALLAH semata." Manakala mereka mengucapkan kalimat itu, mereka mampu utk memikulnya,tetapi kaki mereka terjurumus kedlm tujuh lapis bumi dan berada diatas angin.Manakala tiada sesuatu yg dpt dijadikan pijakan kaki mereka,mereka segera memegang Arasy.Mereka tidak berhenti mengucapkan kalimat " Tiada daya dan upaya melainkan ALLAH semata " kerana takut Arasy tersebut berbalik meimpa salah seorang mereka.

ALLAH s.w.t berfirman :

"(malaikat-malaikat) yg memikul Arasy dan malaikat yg berada disekelilingnya bertasbih memuji Tuhannya dan mereka berima kpdNYA"  (surah al-mukmin:7)

" dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. dan pada hari itu ada lapan orang malaikat menjunjung Arasy Tuhanmu di atas (kepala) mereka" ( surah al-haaqqah:17)

Syahir bin Hausyib berkata, "empat dr mereka berkata"

"Maha Suci Engkou, ya ALLAH! segala puji bagiMU,kpd MU segala kepujian kerana kemurahanMU setelah IlmuMU"

sedangkan empat lagi berkata"

"Maha Suci Engkou,ya ALLAH! segala puji bagiMU,kepadaMU segala kepujian kerana kemaafanMUsetelah kekuasaanMU"

Imam Abu Daud meriwayatkan dari Jabir bin Abdullah berkata Rasullullah s.a.w bersabda " izinkan aku utk berbicara tentang satu malaikat dari para malaikat yg memikul Arasy ALLAH.Sesungguhnya jarak diantara dua telinganya dan lehernya perjalanan 700 tahun"

SIFAT ARASY

     Imam Baihaqi berkata " Para ahli bahasa sepakat bahawa Arasy merupakan singgahsana raja dan ia merupakan makhluk yang ALLAH ciptakan.ALLAH memerintahkan kepada para malaikatNYA utk memikul dan mengagungkannya serta tawaf di sekelilingnya.Sebagaimana ALLAH mnciptakan sebuah bangunan dibumi,kemudian ALLAH memerintahkan anak adam utk tawaf di sekitar bangunan tersebut dan sebagai kiblat sembahyang.

     Qatadah dan ulama yg lain berkata " Sesungguhnya Arasy diperbuat dr permata merah" Ibnu Hajar dlm Syarah Shahih Bukhari berkata " Sesungguhnya Arasy merupakan makhluk yg diciptakan dan para malaikat memikulnya.Maka tidak mustahil mereka menyentuh Arasy ,ketika mereka memikulnya.Sekalipun mereka memikul Arasy tetapi pada hakikatnya ALLAHlah yg memikulnya."  Maha Suci ALLAH.......

bersambung..............

1 ulasan:

  1. Salam ziarah,menarik artikel yang di tulis.Saya menjemput saudara/saudari untuk memberikan pendapat,pandangan,komentar dan info tambahan di atas tulisan terbaru di blog saya berkaitan “Dakwaan makam Sahabat Nabi Saw ada di Malaysia”.Semoga Allah membalasi segala kebaikan saudara/saudari.Sekian,Terima Kasih.

    BalasPadam